Nu öppnar anmälan för VT 2022
- 10 feb 2022
Nu släpper vi de få platser vi har lediga. Anmälan sker till info@osmosim.se. Skriv namn på barnet, ålder och vilken grupp som kan passa bäst. Vi kör först till kvarn. Medlemsavgiften är 400 kr per år och terminsavgiften 700 kr per termin. Mer info finns här.
Ni kommer sedan under lördag 12 februari att få svar på om ni har fått plats. Träningarna kommer att starta nästa helg och ni kommer att få närmare information från respektive tränare i början av nästa vecka.
Om någon är intresserad av att ställa upp som tränare skulle vi även kunna köra en ytterligare grupp för Baddare eller Sköldpadda på torsdag eftermiddag någon gång mellan 16-18. Kontakta info@osmosim.se för mer information.
Under hösten genomförde Svenska Simförbundet enkäter i alla medlemsföreningar. De medlemmar i ÖSS som svarade är generellt mer positiva till sin förening än genomsnittet i Stockholmsdistriktet och i riket. Det vi får mest kommentarer om är att det är dålig information om anmälningar till grupperna och väldigt svårt att anmäla sig. Det är knappast något nytt för oss. Vi får fortsätta fundera på hur vi skall göra det skall bli tydligare man anmäler sig. Mycket handlar fortfarande om att det måste finnas någon i föreningen som tar på sig ansvaret för att hantera anmälningar och lediga platser.
Ösmo Simsällskap är en ideell förening som hyr bassängtid i Ösmo simhall och betalar tävlingsavgifter för simmare. För att vi ska ha råd att hyra de banor vi behöver för träning av simmarna och kunna erbjuda plats på tävlingar är vi naturligtvis i behov av pengar. En stor del av hyran betalar vi med träningsavgifterna. Till det får vi olika bidrag från Riksidrottsförbundet och Nynäshamns kommun. Vi har även några sponsorer (och har plats för fler).
Pengar är dock inte allt. Alla ledare ställer upp på sin fritid. Ju fler som hjälps åt desto bättre kan vi göra det för simmare i alla åldrar, från babysimmare till de som tränar sju pass i veckan. Vi hjälps åt att ta fram och ställa tillbaka utrustning, stötta på läger eller klubbtävlingar, skruva upp en hylla eller varför inte tipsa om föreläsare?
Om du är intresserad av att utbilda dig till tränare eller ledare så kommer föreningen att stå för kostnaderna. Det finns många bra utbildningar från Idrottsrörelsens olika organisationer.
Baddare
Vi har fem platser för barn i denna grupp.
Förkunskaper: Inga. Barnet måste fylla minst 4 år under terminens gång.
Mål: God vattenvana. Kunna doppa huvudet, bubbla samt glida i magläge med ansiktet i vattnet. Handstöd med platta får användas.
Simmärken för nivån: Baddaren blå, Baddaren grön
Så skall träningen bedrivas: Genom lek och olika övningar skapar barnet en god vattenvana. Vi använder oss av rockringar, flythjälpmedel, bilder, skatter och simglasögon för att optimera övningarna.
Sköldpadda
Vi har fem platser för barn i denna grupp.
Förkunskaper: Vattenvana eller klarat nivån Baddaren.
Mål: Flyta på ryggen i 5 sekunder med efterföljande rotation till magläge. Barnet skall ha lärt sig grunderna i frisim, ryggsim och bröstsim.
Simmärken för nivån: Sköldpaddan
Så skall träningen bedrivas: Vi tillämpar det simsätt som passar barnets utvecklingsnivå, oftast frisim och ryggsim. Via flythjälpmedel tränar vi horisontellt läge på mage och rygg. Vi tränar benspark, armtag och i huvudsak flytning.
Fisken
Vi har sex platser för barn i dessa grupper. Barnen som går där sedan tidigare är mellan 5-8 år.
Förkunskaper: 10 meters simning i mag- respektive ryggläge
Mål: 25 m frisim, 25 m bröstsim, 25 m ryggsim och 50 m valfritt simsätt samt dyk från kanten.
Simmärken för nivån: Silverfisken, Guldfisken, Järnmärket
Så skall träningen bedrivas: I Fisken är första delmålet att klara av att simma 25 m på djupt vatten. Slutmål är att klara av Järnmärket vilket innehåller både simning i magläge och i ryggläge samt moment som flyta och dyka.
Hajen
Vi har 9 platser dessa grupper. Barnen som går där sedan tidigare är mellan 8-11 år.
Förkunskapskrav:25 m frisim, 25 m bröstsim, 25 m ryggsim och 50 m valfritt simsätt samt dyk från kanten.
Mål: 200 meter simning varav 50 meter i ryggläge. Hoppa eller dyk från 1 meter, simma 12,5 m i magläge, gör en rotation och simma de resterande 12,5 m i ryggläge, simma 25 m klädsim och bogsera en kamrat i livboj.
Simmärken för nivån: Hajen brons, Hajen silver, Hajen guld samt Bronsmärket
Så skall träningen bedrivas: Här tränar vi upp distansen med hjälp av delmål, 100, 150 och slutligen 200 meter simning.
Efter att barnet har klarat målen för Hajen-nivån definieras de som simkunniga.